Около 3,6 млрд. души живеят в райони с потенциален недостиг

...
 Около 3,6 млрд. души живеят в райони с потенциален недостиг
Коментари Харесай

До 2050 г. около 5 млрд. души може да изпитват недостиг на вода

 Около 3,6 милиарда души живеят в региони с евентуален дефицит на вода най-малко един месец в годината и броят им може да се усили до 5,7 милиарда души до 2050 година, предизвестява ЮНЕСКО в собствен отчет, представен от CNBC.   В изданието за 2018 година на Световния отчет на Организация на обединените нации за развиване на водните запаси, оповестен през днешния ден, се споделя, че международното търсене на вода нараства с към 1% всяка година и ще „ продължи да пораства доста “ в идните 20 години.   Природосъобразните решения имат значима роля както за подобряването на качеството на водата и на водоснабдяването, по този начин и за смекчаването на последствията от естествените бедствия, споделя се в отчета. „ Нуждаем се от нови решения за ръководството на водните запаси, с цел да отговорим на зараждащите провокации пред водната сигурност, подбудени от прираста на популацията и климатичните промени “, заяви в официално съобщение Одри Азуле, общоприет шеф на ЮНЕСКО.
 

„ Ако не създадем нищо, до 2050 година към пет милиарда души ще живеят в региони с непълен достъп до вода. Този отчет предлага природосъобразни решения за по-добро ръководство на водата. Това е сериозна задача, която всички ние би трябвало да осъществим дружно отговорно, с цел да предотвратим спорове, свързани с водата “, означи Азуле.

В отчета природосъобразните решения са избрани като „ въодушевени и подкрепени от природата “. Те или употребяват, или имитират процеси, които се случват в природата, с цел да оказват помощ за подобряването на ръководството на водите.

„ На фона на ускореното ползване, все по-влошаващото се качество на околната среда и многостранните последствия от климатичните промени явно се нуждаем от нови способи да управляваме конкурентното търсене на нашите скъпи сладководни запаси “, споделя Жилбер Унгбо, ръководител на UN-Water президент на Международния фонд за развиване на земеделието.
 
По публикацията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР